Kopenhaskie lato to czysta rozkosz. Długi dzień, masa słońca, kojący wiatr i orzeźwiający Bałtyk. W Atelier September każde danie to małe dzieło sztuki. Na poziomie zarówno wizualnym, jak i smakowo-teksturalnym. Razem z Frederikiem Bille Brahe, założycielem restauracji, tworzymy takie jedzenie, jakie sami chcemy jeść. Zawsze wegetariańskie i tylko z najlepszych dostępnych składników.

 

Tekst: Mateusz Sarnowski
Zdjęcie: Niklas Vindelev

 

Tego lata zaproponowaliśmy nowe danie, które jest doskonałym uzupełnieniem tej letniej kopenhaskiej rozkoszy. Dlatego nazwaliśmy je Summer Bliss. Połączenie głębokiej arbuzowej czerwieni z żywą zielenią, skontrastowane doskonałą bielą koziego sera zwyczajnie cieszy oko. Słodycz arbuza balansuje kwaśny sos vinaigrette na bazie organicznego octu jabłkowego i letnich ziół. Sos ten powstał właściwie z niczego, bo z resztek, które dotychczas lądowały w koszu. Głównie z niewykorzystanych ścinek ze szczypiorku, który drobno siekamy pod kultową otwartą kanapkę Avocadomad, na własnej roboty żytnim chlebie. Pozostałe zioła to, wyskubane z większości listków, krzaczki bazylii, melisy cytrynowej oraz aksamitki, czyli ziół, które na co dzień używamy do przystrojenia pozostałych dań z naszego menu. Kremowy kozi ser przepysznie domyka całość swoim głębokim, ale jednocześnie bardzo świeżym, umami.
Tutaj nie ma przepisu. Użyj tego, co masz pod ręką. Ciesz się swoim Summer Bliss, gdziekolwiek trwa twoje lato. Pamiętaj o głęboko kwaśnym kontraście dla mocnej słodyczy oraz kremowym kontekście. Dobierz ulubione pieczywo i rozpłyń się w letniej rozkoszy. |

Mati Pichci, czyli Mateusz Sarnowski. Kucharz storyteller. Obecnie prowadzi kopenhaskie Atelier September z artystyczną kuchnią wegetariańską opartą na naturalnych składnikach. Wcześniej zbierał doświadczenie u boku René Redzepiego podczas stażu w Nomie. Karmił przyjemnością jako gospodarz i kreatywny szef kuchni poznańskiej Przyjemności. Prowadzi warsztaty kulinarne, pichci w ramach zamkniętych eventów oraz spotkań z przyjaciółmi. Zawsze w oparach gęstych opowieści o jedzeniu. Współorganizował festiwale restauracyjne Restaurant Week i Fine Dining Week oraz rozwijał się kreatywnie w kilku agencjach marketingowych.