Czerwone wina z doliny Rodanu są jednymi z najbardziej rozpoznawalnych win nie tylko we Francji, ale na całym świecie. Jeśli myślimy o bardzo dojrzałych, mocnych i intensywnych w smaku winach, ten region Europy staje się jednym z pierwszych wyborów. Warto przyjrzeć się jednak bliżej, żeby zobaczyć jak zróżnicowane trunki może on produkować. Zacznijmy od geografii.
Tekst: Piotr Kamecki
Winnice apelacji rozciągają się od Vienne na północy po Awinion na południu. Apelacje Côtes du Rhône obejmują 171 powiatów w 6 różnych departamentach (Ardèche, Drôme, Gard, Loire, Rhône i Vaucluse) o powierzchni 44 000 hektarów. Jeśli chodzi o wina czerwone, obszar ten możemy podzielić na dwie części, które dają zupełnie inne w stylu butelki. Północna część od Vienne do Valence charakteryzuje się klimatem kontynentalnym, a najlepsze winnice położone są na stromych stokach, schodzących do samego Rodanu. Gleba przeważnie granitowa, idealna dla winorośli, jest mocno nieprzyjazna do pracy dla winiarza, stąd między innymi wysokie ceny tych win. Jedyną odmianą jest tutaj syrah, wina z niego mają intensywny bukiet, w smaku są bardzo wytrawne, mają potężną dawkę tanin i długo rozwijają się w butelce. Najbardziej wysuniętą na północ apelacją jest Côte-Rôtie, gdzie produkuje się tylko wina czerwone z niezwykłym potencjałem dojrzewania. Nachylenie stoków to w niektórych miejscach 60 stopni, ekspozycja winogron do słońca znakomita, całość stanowi idealne warunki do powstania najlepszych owoców. Drugą najbardziej znaną gminą w tej części doliny Rodanu jest Hermitage. Winnice były tu już w czasach starożytnych, mają doskonałą lokalizację na lewym brzegu rzeki, chronioną przed północnymi wiatrami ze wspaniałą ekspozycją na słońce. Harmonia między glebą a ekspozycją jest idealna dla szczepu syrah, dając wina o niezwykłej sile.
Po kilkudziesięciu kilometrach bez winnic, jadąc na południe, krajobraz zmienia się diametralnie. Począwszy od Montélimar uprawy położone są na pagórkach lub płaskich terenach, do szczepu syrah dochodzą inne odmiany, jak grenache, mourvèdre, cinsault i wiele innych, tworząc najbardziej znane wina francuskie pod nazwą Châteauneuf-du-Pape. Region ten ma znaczne zasługi dla powstania systemu kontroli jakości win francuskich. W 1923 roku baron Le Roy, wpływowy producent Châteauneuf-du-Pape, wprowadził w swoich winnicach bardzo ostre regulacje, wychodzące znacznie poza oznaczenie miejsca pochodzenia. Określił dokładnie jakiego rodzaju szczepy można używać do produkcji Châteauneuf, sposób prowadzenia, cięcia krzewu winorośli oraz minimalną zawartość alkoholu. System apelacji ewoluował aż do momentu powołania INAO (Institut National des Appellations d’Origine) w 1935 roku, które miało na celu stworzyć jednolite przepisy i wdrożyć je w życie, zachowując regionalny charakter poszczególnych appellation d’origine contrôlée.
Châteauneuf-du-Pape to głównie wina czerwone (97%), których styl może się diametralnie różnić, nie tylko z powodu jakości producenta, ale także ze sposobu mieszania i winifikacji 13 dopuszczonych szczepów. Głównymi odmianami, często występującymi solo, są syrah i grenache noir, a uzupełniają je mourvèdre i cinsault oraz białe grenache blanc, marsanne i roussanne. Charakterystycznym elementem winnicy są słynne galets, duże kamienie o owalnym kształcie, które absorbują ciepło w czasie dnia i oddają je winorośli w nocy, co powoduje, że Châteauneuf to dojrzałe, ciepłe wina o korzennej i tanicznej nucie. Białe Châteauneuf, jak wspomniałem, to tylko kilka procent produkcji, są soczyste od samego początku, rozwijają egzotyczne nuty, często pachną jak skórka pomarańczy. |
Domaine de Nalys Rouge 2015 Châteauneuf-du-Pape
Szczepy: grenache, syrah, vaccarèse
Domaine de Nalys należy do najstarszych posiadłości w Châteauneuf-du-Pape. Wymieniana była w dokumentach katastralnych już w XVII stuleciu. Czerwone wina są bogate, skoncentrowane z aromatami dojrzałych wiśni, malin, śliwek i przypraw. Smak intensywny, owocowy – figi, borówki, z nutami przypraw – biały pieprz i lukrecja. Jedwabiste garbniki, potencjał starzenia – co najmniej 10 lat.
Piotr Kamecki – jedna z najważniejszych postaci branży wina w Polsce, od lat pełni funkcję Prezydenta Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Jest twórcą Wine Taste by Kamecki, miejsca, w którym znaleźć można pełen wybór win i szampanów, z największą w Polsce kolekcją win z Bordeaux. Wine Taste to zarazem sklep, wine bar i showroom szkła Riedel, w którym organizowane są kameralne, indywidualne degustacje, kolacje i spotkania. Unikatową w Polsce formułą spotkań jest glass tasting – warsztaty ze szkłem Riedel.