Wina austriackie, przez wiele lat obciążone złą sławą afery glikolowej, dzisiaj na tle win z innych krajów wyglądają absolutnie wzorowo.
Tekst: Piotr Kamecki
Nowe pokolenie winiarzy, staranność wykonania, uczciwość w handlu i potężne wsparcie marketingowe to klucze sukcesu. Każda szanująca się restauracja od Londynu po Nowy Jork ma w karcie win austriackie wina, począwszy od musujących przez białe i czerwone aż po najlepsze słodkie wina świata.
Dzisiaj chciałbym przybliżyć sylwetkę mojego dobrego znajomego, Georga Prielera. W 2017 roku podczas Mistrzostw Europy Sommelierów w Wiedniu odwiedziłem go w winnicy razem z małą grupą sommelierów. Posilając się pieczonym prosiakiem degustowaliśmy wina, chłodząc emocje zawodów. Na pytanie, dlaczego nie ma jego win w Polsce odpowiedział, że po pierwsze nie ma za wiele wina, ponieważ większość sprzedaje stałym odbiorcom z całego świata, po drugie polscy importerzy obawiali się oferowania w Polsce relatywnie drogich win z Austrii. Stwierdziłem, że tak nie może być i w rok po naszej rozmowie, na targach ProWein, wybraliśmy na początek cztery wina, które z wielką dumą dołączyłem do oferty Wine Taste. Dlaczego Prieler? Przede wszystkim to rodzinna firma, respektująca lokalne tradycje winiarskie i jednocześnie nowoczesna, od 1972 roku mająca radość z uprawiania lokalnych odmian, jak blaufränkisch czy pinot blanc, w pełni oddających ekspresję unikalnego terroir.
Winnice zajmują niewielki obszar 20 hektarów i położone są w apelacji Leithaberg, pomiędzy Leithagebirge – końcowym skrawkiem wschodnich Alp, chroniącym winorośl przed zachodnimi wiatrami – i jeziorem Neusiedl, temperującym gorące powietrze znad Niziny Panońskiej na wschodzie. Leithaberg jest częścią północnego Burgenlandu, który cieszy się opinią najbardziej słonecznego regionu w Europie Środkowej, a na styl win bardzo wpływa różnorodność gleb: od zawierającej wapień i otoczaki przez brązowe gliny z dużą zawartością żelaza aż po łupkowe gleby zwane glimmerschiefer. Wszystko to powoduje, że skupieni na jakości miejscowi winiarze, na czele z Prielerem, są w absolutnej czołówce austriackiej elity producentów wina. Warto tu wymienić kilka ważnych wyróżnień, które są podsumowaniem pracy Prielera: Vintner of the Year 2009 (Falstaff Magazine), Best wines of Austria 2012/2013 (Vinaria Magazine) oraz przytoczyć słowa słynnej krytyk Jancis Robinson – najlepsze pinot blanc w Burgenland są od Prielera! Na koniec koniecznie muszę dodać, że Georg jest po prostu fajnym gościem, skupionym na swojej pracy, znającym każdy element swoich winnic, a zarazem cierpliwym, umiejącym słuchać i zawsze uśmiechniętym człowiekiem! |
Blaufränkisch Marienthal 2013
Gleba: czysty wapień.
Winifikacja: fermentacja w drewnianych kadziach, dojrzewanie przez 20 miesięcy w beczkach dębowych.
Top Blaufränkisch od Prielera – niezwykle lekkie i wyważone, aromat czerwonych owoców i przypraw, w ustach skoncentrowane, elegancko taniczne z mineralną końcówką.
Piotr Kamecki – jedna z najważniejszych postaci branży wina w Polsce, od lat pełni funkcję Prezydenta Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Jest twórcą Wine Taste by Kamecki, miejsca, w którym znaleźć można pełen wybór win i szampanów, z największą w Polsce kolekcją win z Bordeaux. Wine Taste to zarazem sklep, wine bar i showroom szkła Riedel, w którym organizowane są kameralne, indywidualne degustacje, kolacje i spotkania. Unikatową w Polsce formułą spotkań jest glass tasting – warsztaty ze szkłem Riedel.