Opera gotuje – José Carreras

Książkę kucharską Opera Gotuje II można znaleźć w wymienionych poniżej operach, na festiwalach, a także pod adresem: www.DieOperkocht.com / The cookbook Opera Cooks II is on sale at the following opera houses, festivals and online at: www.DieOperkocht.com

Vienna State Opera | Salzburg Festival | Bavarian State Opera | State Opera Unter den Linden, Berlin | Deutsche Oper Berlin | State Opera Hamburg | Semperoper Dresden | Opernhaus Baden-Baden | Royal Opera House Covent Garden | Opéra National de Paris | Opéra National de Bordeaux, Opéra de Monte-Carlo, Liceu Opera Barcelona, Teatro Real, Madrid, Teatro alla Scala, La Fenice | Fondazione Arena di Verona | Concertgebouw, Amsterdam | La Monnaie/De Munt, Brussels | Kungliga Operan, Stockholm | Zurich Opera | Grand Theatre de Genève | National Theatre Prague | Teatr Wielki, – Polish National Opera | Hungarian State Opera.

Naleśniki z musem z owoców leśnych
4 porcje

SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI:
150 g mąki
250 ml mleka
2 jajka
40 g masła
50 g cukru

SKŁADNIKI NA MUS:
4 jajka
40 g mąki
50 g cukru
250 ml mleka
sok z 2 cytryn

OWOCE:
100 g jeżyn
100 g truskawek pokrojonych w kostkę
100 g jagód
100 g cukru pudru
sok z połowy cytryny
listki mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
Mleko wymieszaj z mąką, jajkami i cukrem. Rozgrzej masło na płaskiej patelni i usmaż bardzo cienkie naleśniki. Ubijaj składniki na mus do uzyskania kremowej konsystencji. Posmaruj nim naleśniki. Świeże owoce posyp cukrem, dobrze wymieszaj i polej sokiem z cytryny. Ułóż owoce na naleśnikach, a następnie je zwiń. Udekoruj listkami mięty.

 

Crêpes with forest fruit mousse
Serves 4

INGREDIENTS OF CRÊPES:
150 g flour
250 ml milk
2 eggs
40 g butter
50 g sugar

INGREDIENTS OF THE MOUSSE:
4 eggs
40 g flour
50 g sugar
250 ml milk
juice of 2 lemons

FOREST FRUIT:
100 g blackberries
100 g strawberries, diced
100 g blueberries
100 g powdered sugar
juice of half a lemon
mint leaves for decoration

PREPARATION:
Mix the milk with the flour, eggs, and sugar. Heat butter in a flat pan and bake very thin crêpes. Whisk the ingredients for the mousse until creamy and brush the crêpes with it. Sprinkle the fresh fruits with sugar, mix well and marinate with lemon juice. Cover the crêpes with the berry mixture and roll them. Decorate with the mint leaves.