Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu, mówi stare przysłowie. Polskie drogi zaś prowadzą do Zakopanego. Tak twierdzi w przewodniku dla gości Nosalowy Park Hotel & SPA, Zakopane. Alternatywny przewodnik, rodowita góralka Beata Sabała Zielińska.
Tekst: Krzysztof Gardecki
Zdjęcia: Materiały prasowe Nosalowy Park
BUKOWY PARK
Nosalowy Park Hotel & SPA należący do Hotele Nosalowy położony jest w historycznej części Zakopanego w otoczeniu starego bukowego parku, który oddziela go od gwarnych arterii. Wiosną i latem kompleks hotelowy otulają zielone drzewa parku, jesienią, kiedy opadną już liście, widać czuwające w tle majestatyczne szczyty gór. Z hotelu zaledwie kilka kroków dzieli gości od dworca kolejowego, Krupówek i innych zakopiańskich atrakcji. Nosalowy Park Hotel & SPA błyszczy pięcioma gwiazdkami i łączy stare z nowym. Oferuje sto trzydzieści siedem luksusowych pokoi, a na najwyższych kondygnacjach apartamenty z prywatnymi tarasami i panoramicznym widokiem na Tatry i pasmo Gubałówki. Aranżacja wnętrz stanowi połączenie secesji i art deco, stylów królujących w architekturze dwudziestolecia międzywojennego.
Wnętrza hotelu wyróżniają się estetyką oraz harmonijnym zestawieniem ciepłych barw i dodatków – materiałów (szlachetny łupek) i marmurów połączonych z drewnem i dyskretnymi złotymi elementami. Czerwone akcenty oraz charakterystyczne czerwone fotele w kształcie dłoni są odważnym kontrapunktem dla stonowanych wnętrz. Delikatnie połyskująca okładzina pokrywająca ściany pokoi hotelowych nawiązuje do pobliskich surowych granitowych skał, błyszczących w blasku słońca.
W zabytkowej części hotelu znajdują się miejsca dla biznesowych gości – w pełni wyposażone sale dostosowane do wymagań zarówno dużych, jak i mniejszych grup.
Niewątpliwą atrakcją i atutem hotelu jest rozbudowana strefa wellness z klimatycznym basenem, strefą saun i tężnią solankową. Jest też taras z całorocznym jacuzzi. W mroźne zimowe wieczory możemy zrelaksować się w gorącej wodzie podziwiając rozgwieżdżone niebo nad Zakopanem. W hotelowej restauracji Eleonora serwowane są eleganckie śniadania w formie bufetów i á la carte. Latem można zjeść również na tarasie. Kucharze na miejscu przyrządzają śniadaniowe przysmaki bazujące na produktach sezonowych i starannie dobranych, głównie regionalnych, polskich produktach. Przeszklona fasada restauracji, rozproszone światło oraz stonowane ciepłe barwy wnętrza wprowadzą każdego w dobry nastrój o poranku. Na szczególne wyróżnienie zasługuje bogaty wybór puszystych i pachnących ciast wypiekanych na miejscu.
Z INSPIRACJI TATRZAŃSKĄ PRZYRODĄ
Nie tylko wysoki komfort oferowany gościom w Nosalowy Park Hotel & SPA decyduje o atrakcyjności hotelu. Prócz strefy wellness w historycznej części budynku, Willi Marilor, mieści się holistyczne NABE SPA – prawdziwie ekskluzywna oaza spokoju. Filozofia tego miejsca oparta jest na kompleksowej pielęgnacji i relaksie inspirowanymi naturą. Własna linia kosmetyków, sesje relaksacyjne z elementami medytacji, ćwiczeniami oddechowymi i sesjami jogi. Z myślą o bardziej wymagających gościach przygotowano gabinet VIP Suite, idealny również dla par oraz osiem gabinetów typu Spa Suite wyposażonych w wannę oraz strefę relaksu, w której można celebrować spokojne chwile przy lampce ulubionego napoju. W NABE SPA przyjemnie się zrelaksujemy, a doświadczeni terapeuci zadbają o nasze samopoczucie i urodę.
ROMANTYCZNA HISTORIA ZAKLĘTA W MURACH MARILOR
Nosalowy Park Hotel & SPA powstał z połączenia zabytkowej Willi Marilor z nową częścią hotelową nawiązującą do stylu art deco i atmosfery Zakopanego z czasów dwudziestolecia międzywojennego. Hotel stawia na nowoczesność, ale równocześnie nie odcina się od historii. W latach dwudziestych Willę Marilor mijał każdy turysta podążający z dworca do centrum miasta. Wybudował ją z miłości do swojej młodej żony, Marii Eleonory Gadomskiej, Ignacy Szczeniowski – bogaty fabrykant, król cukrowni. Nazwa willi pochodzi od imion ukochanej. Imponujący budynek z Tatrami w tle wyróżniał się w panoramie miasta, odbiegał bowiem od powszechnie stosowanych w Zakopanem wzorów.
Góralska architektura połączona ze stylem domów z Tyrolu sprawiała, że Willa Marilor oszałamiała oryginalnością i przywoływała skojarzenia z najsłynniejszymi europejskimi kurortami, na przykład z Baden pod Wiedniem. Wybuch I wojny światowej przerwał sielankę i Szczeniowski stracił majątek. Willę zamieniono w luksusowy pensjonat, zaś właściciele przenieśli się do drewnianego domu Myszka, w której swoją pracownię miał Wojciech Kossak. Willa gościła znamienitych gości. Był tu między innymi Wincenty Witos. W pierwszych dekadach XX wieku Zakopane było znaczącym miejscem na mapie życia towarzyskiego polskich elit. Pod Tatrami tworzyli i wypoczywali Stefan Żeromski, Jan Kasprowicz, Karol Szymanowski, Kazimierz Przerwa-Tetmajer, Witkacy, Ignacy Jan Paderewski. Podczas okupacji willę zajął Wermacht. Po wojnie blask Marilor przygasł, a imponujący budynek stopniowo popadał w ruinę.
MARILOR REAKTYWACJA ORAZ POLSKA KUCHNIA Z NUTĄ ŚWIATOWYCH INSPIRACJI
Po ponad stu latach od powstania, Willa Marilor otworzyła swoje progi w nowej zachwycającej odsłonie jako Nosalowy Park Hotel & SPA. Zachowano oryginalną stolarkę okienną i drzwiową oraz reprezentacyjny hol z kasetonowym stropem i efektownymi schodami. Na parterze willi mieści się wyjątkowa restauracja Marilor. Jest to autorska propozycja nowoczesnej i lekkiej kuchni polskiej z nutą światowych inspiracji i bogactwem lokalnych składników. Jasne wnętrza wypełnione naturalnym światłem i utrzymane w stylu secesji i art deco pełne są zakopiańskich akcentów – starych plakatów i obrazów Zofii Stryjeńskiej nawiązujących do historii Willi Marilor. Do restauracji można wejść łącznikiem z nowopowstałego gmachu hotelu lub bezpośrednio z patio. Szefem kuchni restauracji Marilor jest Mateusz Malinowski. Jego autorska karta składa się z lekkich dań o niebanalnej kompozycji smaków i aromatów oraz dodatków o zróżnicowanej teksturze.
Wszystkie składniki są bardzo świadomie dobrane. Do przyrządzenia tatara wołowego wykorzystuje się antrykot z jałówki rasy simental o umiarkowanej delikatności i marmurkowatości. Świeże ryby dostarczane są spod Zakopanego, jagnięcina i drób z najlepszych polskich hodowli. Oliwa prawdziwkowa do tatara robiona jest na miejscu z grzybów zebranych w pobliskich lasach, zaś domowe maggi kucharz przyrządza z syropu z cebuli i fermentowanych anchois. Pierogi kacze z majerankiem, czosnkiem, miodem, sosem joue i jagodą kamczacką (z uprawy w Bielsku-Białej i liofilizowaną na miejscu) to wspaniałe świadectwo kunsztu, pozornie proste danie wyniesione na wyżyny kulinarne. Na uwagę zasługują przystawki komponowane codziennie z najlepszych regionalnych produktów. Doskonałe sałatki, rydze solankowe, kremowy żurek na domowym zakwasie z kiełbaską z dzika – wszystko zachwyca smakiem i estetyką. To nie jest góralska kuchnia – mówi Mateusz Malinowski. I dodaje: Odczucia budujemy na nowo. Przerabiamy już istniejące dania wnikając w dobór najdrobniejszych składników oraz sposób ich przyrządzania, a następnie modernizujemy dania tak, by mogły być odkrywane na nowo. Wybór win w restauracji Marilor jest imponujący. Sommelier Adam Fijał do każdego dania dobierze odpowiednio harmonizujące wino. Nim zasmakujemy mistrzowsko przygotowanych potraw, zaznamy góralskiej gościnności. Uprzejmi kelnerzy poczęstują nas ciepłym i chrupiącym chlebem z żurawiną i słonecznikiem. Jest on wypiekany na miejscu na domowym zakwasie pszenno-orkiszowym. Osełka masła ze szczyptą szafranu i wyciszającego rumianku podawana do chleba jest inspirowana wiosennymi krokusami kwitnącymi w Dolinie Chochołowskiej.
ŚWIATOWY KOMFORT POD TATRAMI
Nosalowy Park Hotel & SPA zaprojektowano z myślą o gościach, którzy chcą doświadczyć nowej jakości wypoczynku z widokiem na Tatry. Luksusowego, ale przystępnego i nastawionego na potrzeby gości. Concierge i obsługa hotelu oczarują i rozpieszczą gości w najlepszym stylu – na specjalne życzenie zadbają o dekoracje, kwiaty, ulubione alkohole czy cudowne słodkości, które czekać będą w hotelowym pokoju. Zadbają o godną oprawę każdego ważnego wydarzenia, święta, celebrowania rocznicy czy romantycznej randki. Hotel na każdym kroku zaskakuje gości dbałością o najmniejsze detale. Począwszy od eleganckiej kompozycji przyborów łazienkowych, a kończąc na pobudzającym zapachu unoszącym się w całym hotelu – mieszanki zapachu pomarańczy, pieprzu, grejpfruta, cedru, paczuli i wetiwerii. |