Region Graves położony jest na południowy wschód od miasta Bordeaux, a część jego winnic leży wręcz w granicach miasta. Jego sława sięga XII wieku (!), kiedy tutejsze wino trafiało na rynek angielski.
Nazwa pochodzi od słowa gravel i oznacza żwirowe, najlepsze, ziemie pod uprawę winorośli, bogate w piasek i glinę. Sercem apelacji, gdzie wytwarza się najsłynniejsze wina, jest Pessac-Léognan, ale warto skupić się dziś na winach z Graves, które charakteryzuje bardzo dobra relacja ceny do jakości. Za minimum połowę wartości najlepszych Grand Cru z Pessac można tu znaleźć prawdziwe perełki, winifikowane w podobnym stylu. Doskonałym przykładem jest Chateau Rahoul, którego historia sięga XVII wieku. Nowa era tej posiadłości zaczęła się w 1971 roku, kiedy to ówcześni właściciele należycie zadbali o winnice i zaczęli sami butelkować i sprzedawać wino.
Ciekawostką jest to, że w Graves zaczęto powszechnie używać beczek do dojrzewania wina dopiero w połowie lat 80., co w Burgundii było praktyką od wieków. Rahoul dzisiaj to własność Alaina Thienota, który jest również właścicielem Champagne Thienot, firmy z Bordeaux Dourthe, oraz najbardziej znanego negociant CVBG Grand Cru Classe. Chateau produkuje zarówno wino czerwone, jak i białe. Z 42 hektarów winnic większość okupują czerwone odmiany, głownie Merlot (70%), uzupełniony Cabernet Sauvignon i Petit Verdot. W roczniku 2012 wino nie zawiera Petit Verdot, dojrzewa przez rok w beczkach, z których 20% stanowią nowe. Dzięki temu wino jest wyważone, zawiera solidną ilość tanin, ale dobrze wkomponowanych w całość, jest świeże i eleganckie w końcówce. Zaledwie 8% winnicy obsadzone jest białymi odmianami Semillon (78%), Sauvignon Blanc (15%) i Sauvignon Gris (7%). Dają one jedno z najlepszych win w apelacji, wciąż w dobrej relacji ceny do jakości. Dojrzewa 8–9 miesięcy w beczkach, podobnie jak w przypadku czerwonego tylko w 20% nowych, aby nie zdominować intensywnych aromatów owocowych, a tylko podkreślić je delikatną nutą wanilii. Prawdziwy majstersztyk!
Polecam przed podaniem przelać je do karafki, aby zwiększyć powierzchnię parowania i uwolnić elementy zapachowe. Najlepszą temperaturą dla takiego wina będzie 10 stopni, w niższej zamkniemy całkowicie jego aromaty i będziemy odczuwać tylko beczkowe niuanse. Bez problemu wino można odłożyć na 4–5 lat do piwnicy. |
Piotr Kamecki to jedna z najważniejszych postaci branży wina w Polsce, od lat pełni funkcję Prezydenta Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Jest twórcą Wine Taste by Kamecki, miejsca, w którym znaleźć można pełen wybór win i szampanów, z największą w Polsce kolekcją win z Bordeaux. Wine Taste to zarazem sklep, wine bar i showroom szkła Riedel, w którym organizowane są kameralne, indywidualne degustacje, kolacje i spotkania. Unikatową w Polsce formułą spotkań jest glass tasting – warsztaty ze szkłem Riedel.