Święta Bożego Narodzenia przypominają nam, jak ważna jest kultura stołu. Dotyczy to zarówno potraw, ich przygotowania i sposobu podania, jak i stosownego, eleganckiego nakrycia.
Tekst: Agata Czarnacka
Zdjęcia: Łukasz Zandecki
Amber Room – restauracja będąca właściwie instytucją, mieszcząca się w Pałacyku Sobańskich przy reprezentacyjnych Alejach Ujazdowskich w Warszawie – to miejsce, o którym bywalcy rozmawiają ściszonymi głosami. Wszystko jest tam perfekcyjne – od architektury wdzięcznego pałacyku przez znakomicie zakomponowany, swobodnie rosnący ogród, który go otacza, po zawsze utrafiony dekor stołów, doskonale dobrane sztućce, szkła i porcelanę. Nie wspominając nawet o wykwintnej i smakowitej kuchni. Impeccable – mówią Francuzi. Bez zarzutu!
Amber Room dzieli się dziś z nami przepisami na udaną uroczystość. Zastawienie stołów nawiązuje do świąt Bożego Narodzenia, ale może być też inspiracją przy innych ważnych okazjach, które chcemy godnie i pięknie uczcić.
Wykorzystana w sesji porcelana linii Manhattan klasycznej marki Luzerne pozwala na swobodne żonglowanie pozostałą częścią stołowych dekoracji – linia Manhattan z minimalistycznym dekorem przypominającym winylową płytę znakomicie komponuje się nawet ze śmiałymi pomysłami dekoratorskimi.
Warto wiedzieć, że porcelana dla restauracji jest pokryta specjalnie wzmacnianym szkliwem, dzięki czemu bez uszczerbku wytrzymuje intensywne użytkowanie. To samo tyczy się sztućców, które muszą spełniać wyśrubowane kryteria. Choć kiedyś lubowano się w sztućcach srebrnych, a nawet pozłacanych, dziś najczęściej – oddając pokłon higienie – posługujemy się sztućcami zrobionymi są ze szlachetnej stali nierdzewnej najwyższej jakości, takimi jak zaprezentowane na zdjęciach utensylia marki Fine Dine oraz sztućce HISAR z linii Infinity. |