Szkocka whisky, uważana niekiedy za odrębny gatunek alkoholu, produkowana jest wyłącznie w Szkocji. Wytwarzana jest z jednego rodzaju słodu, najczęściej jęczmiennego, w przypadku single malt, lub jest mieszanką różnego rodzaju whisky
– typ blended. Jednym z pionierów tworzenia whisky był George Ballantine. Już w roku 1827 otworzył w Edynburgu sklep, w którym sprzedawał whisky własnej produkcji. Przez kolejne 10 lat popyt na ten alkohol znacznie wzrósł, co zachęciło George’a do otwarcia kolejnego sklepu w Glasgow. Po śmierci ojca firmę przejął i nadal rozwijał jego syn. Niedługo potem, za prezentowanie doskonałych wartości oraz krzewienie ducha i tradycji Szkocji, marka otrzymała herb rodu Ballantine. Za swoje zasługi marka Ballantine’s została włączona także do grona „Noblesse of Scotland” i stała się jedną z czołowych whisky w świecie. Również w Polsce – jak wynika z najnowszej tury badań rynku napojów alkoholowych, przeprowadzanych cyklicznie od kilkunastu lat przez CBM Indicator – najczęściej polecaną marką przez miłośników whisky jest właśnie Ballantine’s.
Od dziesięcioleci na wyjątkowy charakter tej marki szczególnie wpływają malty powstające w destylarniach: Glenburgie – nadającej mieszance smak jabłek i gruszek, i Miltonduff – wytwarzającą whisky o nutach kwiatowych, ziołowych z delikatnym dodatkiem wanilii. Obie destylarnie, w których powstają Ballantine’s Single Malts znajdują się w szkockim regionie Speyside. W dwusetną rocznicę istnienia firmy, jesienią 2017 roku, marka Ballantine’s postanowiła po raz pierwszy w historii ujawnić swoje „serce”, czyli single malty wchodzące dotąd w skład doskonałego blendu Ballantine’s. To pierwsze whisky typu single malt od tej kultowej marki, debiutantki: Ballantine’s The Glenburgie 15YO i Ballantine’s The Miltonduff 15YO. |