Niewidzialna Wystawa zabiera odwiedzających w intuicyjną i niecodzienną podróż w niewidzialny świat. To niepowtarzalna okazja, by zmierzyć się z wyzwaniem radzenia sobie w codziennych sytuacjach bez pomocy wzroku – wyłącznie za pomocą zmysłu słuchu, węchu, równowagi…

 

To nie tylko sposób, by odkryć na nowo otaczającą nas przestrzeń – zapachy, dźwięki, struktury, materiały, smaki – ale również doświadczenie świata z perspektywy osoby niewidomej. Dzięki tej wyjątkowej lekcji mamy możliwość zmierzenia się z trudnościami, z którymi na co dzień borykają się osoby niewidome i słabowidzące. „Stworzyliśmy warunki jak najbardziej podobne restauracji. Chcę pokazać uczestnikom, jak osoby niewidome odbierają otoczenie, jak się w nim odnajdują. Jest to ważny aspekt edukacyjny, który pozwala zbliżyć do siebie perspektywy doświadczania jednego świata – osób widzących i niewidomych” – mówi Małgorzata Szumowska, dyrektor Niewidzialnej Wystawy.

Ostatnią częścią wydarzenia jest rozmowa z Marco Ghia w widzialnej części Wystawy, podczas której uczestnicy, już przy pomocy wzroku, odkrywają tajemnicę próbowanych wcześniej dań. „Szósty zmysł, czyli intuicja, nigdy nie zawodzi. Myślę, że nasz wspólny eksperyment doskonale potwierdza tę tezę. Wystarczy przyjść i przekonać się że w momentach zawahania trzeba zaufać szóstemu zmysłowi i przekroczyć swoją strefę komfortu – możemy wtedy odkryć świat na nowo” – przyznaje szef Akademii Kulinarnej Whirlpool. Niewidzialna Wystawa to wyjątkowa idea wspierająca osoby niewidome i niedowidzące. To również forma edukacji dla osób, które nigdy nie doświadczyły braku wzroku. Akademia Kulinarna Whirlpool, organizując Niewidzialną Degustację, chce zachęcić ludzi do odkrywania i przekraczania swoich barier związanych z „wyłączeniem” zmysłu wzroku.

 

Wkrótce Niewidzialna Degustacja będzie dostępna dla każdego.
Więcej Informacji: http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/